Popradské kino dostalo šancu na revitalizáciu prostredníctvom komisie mesta

15.03.2011 Poprad

Poprad 15. marca (TASR) - Popradské kino Tatran chceli na konci minulého roka zrušiť, ozvali sa však hlasy proti tomuto kroku, a tak je na určitý čas hrozba zažehnaná. Mesto vytvorilo komisiu, ktorá rozhodne o tom, čo s kinom ďalej. Návrh zrušiť ho prišiel po tom, čo sa jeho prevádzka dostala do mínusových čísiel. To však podľa predsedu filmového klubu v Poprade Rastislava Mačuru nie je dôvodom na jeho zrušenie.
\"Všeobecne na kultúru sa bude istým spôsobom vždy doplácať, pretože je to nadštandard,\" objasnil Mačura. Návrh rušenia kina bol zdôvodnený príchodom krízy a finančných ťažkostí mesta. \"Ak ale chceme šetriť na kultúre, ktorá je veľmi dôležitá, prejaví sa to neskôr na kultúrnosti občanov,\" konštatoval Mačura.
Ďalšia vec je, že budova kina sa nachádza v centre mesta, ktoré už dlhšie zíva prázdnotou. \"Centrum je potrebné oživiť a myslím si, že zámer zrušiť kino je preto nepremyslený,\" povedal Mačura. Okrem toho bolo kino kompletne rekonštruované z mestských peňazí pred desiatimi rokmi. \"Ak by sa zrušilo kino, boli by to jednoznačne peniaze vyhodené do vzduchu,\" doplnil.
Dôvod, prečo klesá návštevnosť mestských a obecných kín, súvisí s nástupom veľkých sietí multiplexov a rozvojom internetu. Nadnárodné distribučné firmy ovládajú trh, a tak si môžu určovať, kedy premiérové filmy pôjdu a v ktorých kinách. \"Kultúrna politika je pre kinematografiu zle nastavená, tak na celonárodnej úrovni, ako aj na tej mestskej. Digitalizáciu kín pochopili vo Fínsku či Francúzsku a vo Švédsku, kde uprednostňujú mestské aglomerácie a kamenné kiná, teda tie, ktoré predstavujú nejakú kultúrnu politiku, veľké multiplexy sú u nich až na druhom mieste. U nás na Slovensku je to presne naopak,\" vysvetľuje Mačura.
Podľa neho je potrebná modernizácia kín a popradská samospráva by sa mala inšpirovať v susedných mestách ako Liptovský Mikuláš či Ružomberok, kde sa zainvestovalo do digitalizácie mestských kín. \"Na Slovensku je takýchto miest zatiaľ deväť, aj Poprad by mal pochopiť, že mestské kino je dôležitá súčasť komunitnej kultúry a treba ho prispôsobiť aktuálnym trendom,\" konštatoval Mačura.
Je pravda, že v minulosti bol väčší záujem o popradské mestské kino, keď v 70. a 80. rokoch bol problém dostať sa na filmové predstavenie. \"V 86. vznikol Popradský filmový klub, vtedy sme mali vyše 1000 členov, dnes ich je 120,\" porovnáva Mačura. Súvisí to aj s príchodom iných médií, ako je napr. internet. Kino však bude mať podľa neho vždy význam, pretože ľudia mali odjakživa záujem o počúvanie a vnímanie príbehov. \"Kino prináša príbehy a samozrejme spĺňa aj zámer spoločenskej udalosti, kým internet je hlboko individuálny. Niektorým nahrádza istý sociálny kontakt, ale nie je to trvalá záležitosť, časť ľudí vždy bude chodiť do kina,\" uzavrel Mačura.
 

Vyberte región